Kvrguša – piletina u tijestu je bosanski specijalitet, iz Prijedorskog kraja. Od dostupnih sastojaka, piletine, jaja, brašna i kajmaka, domišljato je spravljeno ukusno jelo, koje je proslavilo ovaj kraj.
Sastojci:
· 1 pile, ili 1 kg piletine
· 5 jaja
· 200 gr brašna
· 2 dl mlijeka
· 300 ml kisele pavlake ili mladog kajmaka
· ulje, sol
Priprema:
Pile isjeći na komade, posoliti, pa rumeno ispržiti u tavi. Za to vrijeme zamijesiti tijesto od jaja, brašna, mlijeka i malo soli. Treba da bude gušće nego za palačinke. Neka odstoji 15 minuta. Pleh podmazati uljem, pa zagrijati. Na vruće ulje poredati komade piletine, pa zaliti tijestom. Peći u rerni oko pola sata, na 200 stepeni. Izvaditi iz rerne, preliti kajmakom ili pavlakom, pa vratiti na još desetak minuta, da se zapeče. Najbolje poslužiti uz zelenu salatu.